söndag 2 januari 2011

supermat!

s

Vill du bli friskare, snyggare och starkare? Då ska du käka supermat! Supermat innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter som vår kropp har nytta av. Det mesta är dessutom  lätta att få tag på och är förhållandevis billiga. Man kan säga att naturen har gjort det lätt att vara hälsosam.

Blåbär (och många andra bär):
Har ett starkt blått färgpigment som innehåller massor av nyttiga antioxidanter.
Bra för: Skyddar hjärncellerna, huden, kärlsystemet och kan motverka cancer. Sägs vara för synen.

Granatäpple:
Innehåller mycket bra antioxidanter i det röda färgpigmentet.
Bra för: Skyddar hjärncellerna, skyddar kärlsystemet mot åderförkalkning, skyddar mot prostatacancer och är bra för huden.

Fet fisk:
Feta fiskar såsom lax innehåller nyttiga omega 3-fetter.
Bra för: Hjärnan, fisken gör oss smartare och bättre presterande. Också bra för kärlsystemet och för fosterutvecklingen, kan lindra depressioner.

Olivolja:
Innehåller nyttigt enkelomättat fett.
Bra för: Är antiinflammatoriskt och motverkar osynliga skadliga imflammationer som bidrar till välfärdssjukdomar.Hjälper till att hålla huden fräsch.

Spenat:
Innehåller ett starkt färgpigment, mycket mineraler och vitaminer och nästan inga kalorier. En riktig näringsbomb.
Bra för: Synen och hjärt- och kärlsystemet. Kan motverka cancer.

Tomat:
Innehåller det röda färgpigmentet lykopen som är fullt av antioxidanter. Lykopenhalten ökar om tomaterna hettas upp till exempelvis i en tomatsås. Och yes, ketchup innehåller faktiskt mycket lykopen.
Bra för: Lykopenet lagras i huden och fungerar som en inre solskyddsfaktor. Bra för kärlsystemet.

Broccoli:
Innehåller bland annat, precis som övriga kålfamiljen, det renande ämnet glutation.
Bra för: Bidrar till att motverka cancer, hjälper levern att rensa kroppen på gifter, fungerar som naturlig detox.

Lök:
Innehåller nyttiga svavelhaltiga ämnen.
Bra för: Stabiliserar blodsockret, bidrar till rening i kroppen, motverkar inflammation, stärker immunförsvaret.

Nötter och frön:
Innehåller nyttiga fetter, enkelomättade fettsyror samt vitaminer och mineraler.
Bra för: Stabiliserar blodsockret, är bra för hjärnan och hjärtat.

Mörk choklad:
Det bruna färgpigmentet gör 70-procentig choklad till det födoämne som innehåller mest antioxidanter per 100 gram. Det är dock bra att komma ihåg att choklad innehåller en hel del onyttigt också, så var måttlig.
Bra för: Stabiliserar blodsockret och är bra för hjärtkärlsystemet.

inte bara bra, utan superbra!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar